Ако през септември не се изпълнят исканията на лекари, фармацевти и медицински сестри, цялата медицинска общност ще премине към ефективни стачни действия.

В стачката ще се включат и санитарите и шофьорите в лечебните заведения, които са забравени от синдикатите.

Това решение оповести председателят на БЛС Андрей Кехайов, който представи позицията на Организационния комитет, сформиран през юли.

За начало съсловните организации в здравеопазването искат още тази или идната седмица да се вземе решение за анексиране на цените на прегледи и клинични пътеки от 1 септември, като цените им бъдат повишени поне с 20%, съобщава zdrave.net.

Исканията на медиците са свързани и с повишаване на бюджета за здраве през 2009 г. и подновяване на преговорите по НРД 2009, в които да бъдат включени и пациентски организации.

Още днес Организационният комитет ще изпрати решенията по места с призива регионалните структури на синдикатите да се присъединят към исканията на медицинската общност.
Според Кехайов обаче, стачка може да има и без участието на синдикатите.

Само за последната седмица нови 30 високо квалифицирани медицински сестри са заминали да работят в малтийски болници, обяви зам.-председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Сестрите масово напускат джипита и ДКЦ-та, защото не могат да им осигурят адекватно заплащане, посочи тя.

Фармацевтите също ще протестират, макар и да не желаят да се стига дотам, стана ясно от думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

Исканията им са свързани с възстановяване на етичния модел за собствеността на аптеките и подписване на етичния им кодекс от здравния министър.
Само така съсловната организация ще може да осъществява контрол в гилдията, което е в интерес на пациентите, каза Ненчев.