Мигрантите, които изпочупиха сгради в лагера в Харманли са имали подготовка, разказа полицай, участвал в потушаването на бунта в мигрантския лагер в Харманли пред Нова телевизия.

"Имаха тактика, имаха подготовка. Това бяха само афганистанците. Млади мъже, жилави, здрави. Не са случайни. Тези хора бяха тръгнали да убиват", разказва полицаят Ивайло Ячев.

Изгонен от Германия мигрант бил "мозъкът" на безредиците в Харманли

Изгонен от Германия мигрант бил "мозъкът" на безредиците в Харманли

Събират нарушителите на реда на границата, докато бъдат екстрадирани

Нашите полицаи с дългогодишен опит уверяват, че подобно нещо не са виждали и по време на мачовете. "Тактиката беше дотолкова, доколкото да можем да ги задържим и да оцелеем ние. Ходили сме по мачове, но за 12 години такова нещо не ми се беше случвало", разказва още Ячев.

В този момент няма страх, разказват полицаите. Просто вървиш напред, следваш мисията и се стараеш да останеш жив. Друг полицай - Цветелин Василев, е ранен, но спасен от фатален удар с тежък камък.

При 24 ранени полицаи и 2-ма пострадали мигранти от страна на чужденците има сериозни обвинения, че са били бити от полицията без причина.

Всички пострадали са с леки наранявания, уверяват лекарите, оказали им медицинска помощ.

Извеждат част от мигрантите от Харманли

Извеждат част от мигрантите от Харманли

Вероятно ще бъдат извозени до разпределителния център в Елхово

Припомняме, над 400 са задържаните мигранти, участвали в бунта в Харманли. Към тях има 18 повдигнати обвинения. 24 са ранените полицаи. Около 1000 души от най-агресивните мигранти ще бъдат преместени във фургонни селища.