"Аз смятам, че ние сме готови." Това заяви в интервю за News.bg директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков по повод официалния празник на Главна дирекция "Гранична полиция".

Днес се навършват 132 години от обнародването в Държавен вестник на първия у нас Закон за пограничната стража.

Празникът бе отбелязан в градинката пред столичната църква "Свети Седмочисленици" с полагането на венци и цветя на Паметника на загиналите полицаи при изпълнение на служебния им дълг.

Той се похвали, че "Гранична полиция" е една от първите служби, създадена от държавата след Освобождението. Главен комисар Кичиков изтъкна, че "Гранична полиция" е служба, която и в годините назад, и сега успява да се справи с предизвикателствата.

Успяваме да направим един правилен анализ, с който да знаем какво ни очаква и в бъдеще. "Гранична полиция" е структура, която не се занимава с миграционен натиск, а и с много други задачи, изтъкна главен комисар Кичиков.

Основните предизвикателства пред "Гранична полиция" са ефективно противодействие на нелегалната миграция. Към настоящия момент се справяме добре, имаме изградена стратегия, която следваме и мисля, че ще успеем, акцентира шефът на "Гранична полиция".

Миграцията е най-голямото предизвикателство пред "Граничната полиция", защото тя е първата, която мигрантите срещат при проникването в страната или в Европейския съюз.

Главен комисар Кичиков отбеляза, че в сравнение с предните години в резултат на взетите мерки са повлияли върху миграционния натиск. "Към настоящия момент от началото на годината е най-нисък миграционният натиск като има опити за промяна на маршрути, но успяхме да ги овладеем", даде да се разбере той.

В заключение главен комисар Кичиков изтъкна, че през последната година се забелязват опити за миграционен натиск от Гърция към България. Мерките обаче, които "Гранична полиция" е взела дават резултати и продължават напред.