Служебният министър на правосъдието Мария Павлова присъства на церемония по откриването на новия арест в град Петрич, предаде БНТ.

Мястото за задържане е с капацитет 30 от души. То е изградено в сграда с отпаднала функция, която обаче, вече е изцяло оборудвана за новото си предназначение.

Арестът отговаря на всички условия за пребиваване като площ, достъп до дневна светлина и достъп до външна среда. Оборудван е и с място за физически упражнения, санитарни възли във всяка стая, както и кабинет в който могат да се правят консултации със специалист психолог.

Ремонтът на сградата е струвал 1,5 млн. лв. Средствата са осигурени по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Арестът ще изпълнява функцията и на пробационна служба.

Министър Павлова посочи, че Комитетът на министрите при Съвета на Европа е оценил високо дейностите по подобряване на условията в местата за задържане и за лишаване от свобода. По думите й е прекратен засиленият мониторинг, който се извършваше от 2015 година насам по делото "Нешков срещу България".

Тя добави, че предстои откриването и на изцяло новата сграда на затвора в Самораново.

Мария Павлова инспектира ново отделение за интеграция в затвора в Бургас

Мария Павлова инспектира ново отделение за интеграция в затвора в Бургас

Чрез проектът за half way house се изграждат условия, близки до ежедневното домакинство