Министърът на здравеопазването Евгений Желев няма да приеме оставката на доайена на българската онкология проф. Иван Черноземски, съобщи health.bg, позовавайки се на информация от МЗ.  

По-рано днес проф. Черноземски обяви пред медиите, че е подал оставката си като член на Управителния съвет на Специализираната болница за активно лечение по онкология в знак на несъгласие с предприетите структурни промени и с начина, по който те са наложени.

През миналата седмица Директорката на болницата доц. Петранка Троянова издаде заповед за закриване на клиниката по химиотерапия, като същевременно съкрати доц. Константа Тимчева, която я оглавяваше.     

Във връзка с това представители на пациентски организации и водещи онколози днес отправиха апел към министър Желев да обяви нов конкурс за директор на СБАЛО, тъй като сегашната директорка доц. Петранка Троянова е загубила доверието на пациентите и на специалистите в болницата.

По думите на Теодора Захариева, председател на  Центъра за защита на правата в здравеопазването, в момента под принудата на доц. Троянова сред средния персонал в болница тече подписка в нейна подкрепа.     

В продължение на месеци тя упражнява натиск и върху лекарите - на 2 август тя издава заповед, забраняваща  на работещите в болницата да контактуват с медиите без нейното одобрение.