Митнически служители задържаха златни накити за над 80 хил. лева на ГКПП "Лесово". Контрабандата е открита в лек автомобил, влизащ в страната от Турция на 10 юни.

Превозното средство с българска регистрация е управлявано от турски гражданин с инициали С.K., постоянно пребиваващ в България. Контрабандното злато е открито на различни места в салона на автомобила и в дрехи на шофьора при щателна митическа проверка.

Намерени са 6 пакета, съдържащи 206 бижутерийни изделия - пръстени, гривни, обеци. Общото тегло на недекларираните накити е 699,24 грама. Според първоначалната експертиза от вещо лице, те са изработени от злато 14 карата (проба 585), а пазарната им стойност е 80 412 лева. 

Златните накити са иззети и по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол.

От началото на годината към момента на пункт "Лесово" са задържани 6,352 кг контрабандни златни изделия. За сравнение, през първите шест месеца на предходната 2023 г. задържаните златни изделия на пункта са общо 1,273 кг.

Проверката е извършена при съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на митническите служби, Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

Задържаха контрабандни пистолети на ГКПП Лесово

Задържаха контрабандни пистолети на ГКПП Лесово

Оръжията са със заличени серийни номера