Престрелка в курортния комплекс Слънчев бряг, близо до дискотека „Айсберг” завърши с пострадали и арести, съобщиха от областната дирекция на МВР.     

По-късно главният секретар на МВР Георги Костов съобщи пред журналисти, че е убит мъж от обкръжението на известния то криминалните хроники Димитър Желязков-Очите. Костов не съобщи  името на загиналия, тъй като близките му все още не са информирани.  

Големите поръчкови убийства у нас: 2002-2005

Самият Желязков е прострелян тежко и има опасност за живота му.

По думите на главния секретар, в инцидентът е станал в ресторант „4 you", в центъра на Слънчев бряг. В него са участвали около 40 души, 30 от които са били от обкръжението на Желязков, а около 10 - от постоянните посетители на заведението.

Костов добави, че до престрелката се е стигнало заради битов скандал, но не е изключено да става въпрос и за неизяснени бизнес отношения.

Тази сутрин Костов разкри още подробности от воденото разследване, заявявайки, че причината не е както се предполагаше борба за преразпределение на наркопазар, на контрол на таксиметровите услуги или на събиране на "такса спокойствие". По думите на главния секретар възникнал е скандал за паркомясто между мъжа, който живее на семейни начала с дъщерята на Митьо Очите и собственика на заведението, в което е станала престрелката.

От думите на Костов стана ясно, че са задържани седем души.

Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”, заяви по-рано в ефира на Нова телевизия, че по първоначална информация става въпрос за неуредени финансови отношения между Желязков и управителите на ресторант в близост до дискотеката.

Няма задържани лица към момента, има заподозрени, добави той.

Според Нова телевизия има вероятност разправата да е свързана с рекет. Димитър Желязков събирал "такса спокойствие” от заведенията в Слънчев бряг. Заведението, където е станала престрелката, се държи от мъж, познат като Божо, отбелязват местни медии.

Стрелбата е била вътре в заведението, но е възможно някои изстрели да са били насочени навън, тъй като има попадения в стъклата на съседно заведение.

Според първоначалните данни на МВР, двама ранени са откарани в бургаската многопрофилна болница.

Впоследствие се появиха информации за още пострадали.

По-рано електронното издание Флагман.Бг съобщи, че единият от ранените е Димитър Желязков - Митьо Очите. Той е приет в лечебното заведение с 5 куршума в тялото - в корема, в рамената, в пикочния мехур и в крака.

Впоследствие се появи информация, че Желязков е с остър хеморагичен шок и че раната в пикочния мехур може да се окаже смъртоносна. Разкъсани са важни кръвоносни съдове в областта на малкия таз.

При стрелбата той е бил с бронежилетка. Според източник на Флагман.Бг, Митьо Очите е имал среща с „вражески лагер” в ресторант „Фор Ю” и е отишъл подготвен за евентуално посегателство срещу него. Според лекарите, без бронежилетката той е щял да загине.

Желязков вече е опериран, но не се съобщават подробности за това как е преминала операцията.

При болницата са пристигнали около 20 души от антуража му, съпругата и дъщеря му. Сподвижниците на Желязков са с бронежилетки и са въоръжени.

Според изданието, в моргата е откаран млад мъж, който по непотвърдена информация е един от неговите бодигардове.

Пристигнали са и спецчасти на полицията, които са блокирали спешното отделение.

От болницата съобщиха, че единият от двамата ранени е в тежко състояние - с опасност за живота, а вторият е по-леко ранен.

Според Флагман.Бг, по-късно в шоковата зала са докарани още ранени при престрелката. Не е ясно дали това са нападателите, бодигардове на Желязков или случайни свидетели на стрелбата.

Сигналът за стрелбата е подаден към 20:57 ч. в районното управление на полицията в Несебър.
На мястото на инцидента са били изпратени полицейски служители за оглед на местопроизшествието.

Димитър Желязков стана известен като шеф на престъпна група за разпространение на наркотици. Първоначално е свързан е с групировката ВИС. Нееднократно е  участвал в конфликтни ситуации с групи от подземния свят.

През ноември 2001 г. беше взривена колата му. Тогава загина съпругата му.

Преди 3 месеца той застана пред спецсъда като свидетел по делото срещу Златомир Иванов–Баретата.