Нека новите служители на МВР черпят опит от Интерпол, за да надграждат постигнатото. За пожелание отправи вътрешният министър Младен Маринов по повод отбелязване на 30-годишнината от възстановяване на членството на България в ИНТЕРПОЛ в Централния военен клуб (ЦВК).

Архивите показват, че България участва от самото началото, но прекратява отношенията си през 90-те години на миналия век. През 1989 г. правителството на България приема решение за възстановянето на членството на страната ни в Интерпол, припомни Маринов.

С този акт, настъпил непосредствено след демократичните промени българската полиция прави своята стъпка към модернизиране. От март 1990 г. започва работа Националното централно бюро, а малко по-късно то е обявено за най-ефективно към онзи момент, поясни вътрешният министър.

През изминалите 30 години членството на България в Интерпол допринесе динамика и висока резултатност, с което да развием нашите контролни системи. Всеки полицейски служител може да направи справка в различни бази данни, подчерта Маринов.

По думите му безценна ще остане помощта на Интерпол в разследването на терористичния атентант в Сарафово. В навечерието на един от най-светлите християнски празници - Коледа, силовият минситър пожела на генералния секретар на Интерпол Юрген Щок успех, здраве, личностно щастие и професионално удовлетворение.

Маринов поздрави Юрген Щок за избирането му за втори път за генерален секретар на Интерпол. Силовият министър се надява вторият мандат на Щок да бъде по-успешен от предишния, а България и Интерпол да работят в същото интензивно сътрудничество, както досега. "България ви подкрепя", подчерта той.

Младен Маринов похвали глобалната организация като най-модерните форми на полицейско сътрудничество в режим 24/7. Той изтъкна, че безценна ще остане помощта на Интерпол и за водещата роля в международните операции по противодействие на тероризма и трафик на хора.

На честването на годишнината присъстваха още лидерът на ПП "Воля" Веселин Марешки, заместник-председателят на ГЕРБ и бивш заместник-министър на МВР Красимир Ципов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, директорът на Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" (ДМОС) Валентин Костов, генералният секретар на Интерпол Юрген Щок и други.