Четиримата са задържани за рекет при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 1 март. Предстои да бъде обвинен и 5-и участник в престъплението.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима от общо петима участници в рекет и присвоявания на територията на София и Монтана.

Изнудваният е управител на дружество занимаващо се със селскостопанска дейност. Регистрирано е в България, но част от собственици са и германски инвеститори.

Доказателства сочат, че през лятото на 2016 г. изнудвачите принудили чрез заплахи управителя на фирмата да подписва документи, с които им предоставил парите от продажбата на добитата селскостопанска продукция.

Принудили го да продаде техника и активи на фирмата на конкретен купувач на многократно по-ниска цена. Събраните доказателства сочат, че документите, с които било "източвано" дружеството, са съставяни от адвокат от Монтана, който е сред задържаните.

Според разследването до този момент щетата за дружеството от действията на изнудвачите надхвърля 600 000 лв.

Открити множество документи, доказващи престъпната дейност. В един от задържаните са открити и незаконно притежавани патрони. Събрани са свидетелски показания, както и резултати от извършени експертизи.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата задържани е наложено прокурорско задържане до 72 часа.