Задържаха седем души за големите пожари в област Хасково, съобщи БНР. Огънят унищожи близо 80 хиляди декара площ, от които 10 хиляди – гора.

Трима мъже са задържани заради пожара, горял край харманлийските села Рогозиново, Доситиево и Коларово. Още трима са съпричастни към пожара край Симеоновград. Пожарът е пламнал заради почистване на храсти с резачка.

Ползване на селскостопанска техника е причинило и пожара край Ивайловград. Задържан е трактористът. Образувани са досъдебни производства, уверяват от БНР.

В края на лятото от Министерството на земеделието ще предвидят по-строги изисквания при почистването на пасища. „Това е една от стъпките за предотвратяване на пожари“, заяви в Ямбол заместник-земеделският министър Георги Костов. Той прогнозира, че през тази година пожарите и като брой, и като изгоряла територия ще бъдат по- големи от миналогодишните. Вече е създадена съвместна работна група, която ще предложи мерки за ограничаване на пожарите. 

Така, както при зърнопроизводството, през жътвената кампания имаме много строги изисквания към комбайните, към техниката, подобни строги изисквания ще се изискват и към машините, с които се почистват пасищата. Това са почистванията, които трябва да бъдат приключили до 10 юни, а след това и при косенето.

Предвиждат се и много по-високи санкции за земеделски производители от чиито пасища тръгват пожарите. Възможно е субсидиите не само за територията, която е опожарена, но цялостното им финансово подпомагане като земеделски производители, за период от две - три години да бъде ограничено.