Министерският съвет на Република България е одобрил кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Процедурата за подбор на кандидати беше стартирана поради изтичането на мандата на съдия Йонко Грозев на 12 април 2024 година.

На 1 юни 2023 година се проведе първото заседание на Комисията по провеждане на подбора, където бяха допуснати кандидатите на база представени документи. На 5 юни 2023 година се проведоха писмени тестове по английски и френски език, за да се установи владеенето от кандидатите на съответните чужди езици. В същия ден се състоя и заседание на Комисията, на което се извърши оценяване и подбор на кандидатите, които ще бъдат допуснати до публично събеседване.

На 8 юни 2023 година Комисията проведе публично събеседване с кандидатите в Министерството на правосъдието. След проведеното събеседване, Комисията, председателствана от проф. Пламен Панайотов, състави основен списък, включващ първите трима класирани кандидати: Галя Горанова Вълкова, Диана Петрова Ковачева и Драгомир Николов Йорданов. Комисията също така изготви и резервен списък на кандидатите, включващ Виктор Йосифов Соловейчик, Красимира Неофитова Милачкова, Екатерина Николаева Георгиева, Пламен Евгениев Борисов, Иван Петков Боев, Татяна Емилова Бъчварова и Катерина Бориславова Йочева.

Съгласно член 22 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съдиите в Европейския съд по правата на човека от всяка държава се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, при мнозинство от гласовете, въз основа на списък от трима кандидати, определени от съответната държава.