"Задачата на Министерство на вътрешните работи е да работи по превенцията, така че когато има природни аномалии, превантивно да сме взели мерки, за да не се стига до извънредни ситуации." В това увери силовият министър Младен Маринов след редовното правителствено заседание в Министерския съвет.

В доклада за мерките за превенция срещу бедствията и авариите вътрешното ведомство отчита свършената работа с възможните проблеми и как е реагирано на тях, обясни Маринов.

Отводняват Търговище след вчерашния проливен дъжд

Отводняват Търговище след вчерашния проливен дъжд

Рухнала е част от подпорна стена, 25 сгради са наводнени

Има създадена комисия за намаляване на щетите от бедствия и аварии, която разпределя определени средства на база на нуждаещите се райони както по линия на превенцията, така и по линия на възстановяване след настъпили бедствия и аварии, стана ясно от думите му.

Маринов отбеляза, че в годишния доклад са отчетени съответните предизвикателства на работата на съвета на база на анализ на предходната година. По думите му практиката да има средства е добра, тъй като с тези средства в неотложни случаи да може бързо да се извършват аварийно-спасителните дейности.

МС одобри допълнително 33 млн. лева за преодоляване на последиците от бедствия

МС одобри допълнително 33 млн. лева за преодоляване на последиците от бедствия

Обяснението е, че парите са за непредвидени и/или неотложни разходи

Министърът обясни, че средствата за в това направление не са конкретно и само за превенцията, а се разпределят. Включват се и средства, които са за възстановяване по вече извършени действия в кризисна ситуация. Процентно се разпределят по-големи средства за превенция и остава резерв, който е за покриване на щети при непредвидени ситуации, поясни още Маринов.

"Няма как да предвидим времето, така че е хубаво да имаме някакъв резерв", подчерта Маринов.

На въпрос дали има тенденция за увеличаване или намаляване на щетите и жертвите от бедствията, Маринов отговори, че времето има най-различни прояви и през настоящата година на пръв поглед има много валежи, но поглеждайки статистиката, валежите се оказват в рамките на нормалното за сезона.

Според него хубавото е, че Министерство на земеделието и Министерство на икономиката са отпуснали 6 млн. лв., които са за закупуването и изплащането на противоградни ракети и откриването на още три площадки, които въздействат в земеделските райони да няма сериозни щети от градушките.

Междувременно от пресцентъра на МС съобщиха в съобщение, че правителството е приело Годишен доклад за дейността на Съвета за намаляване на риска от бедствия към МС за подпомагане формирането и осъществяване на държавната политика в областта на защитата при бедствия за 2017 г. и 2018 г. В доклада са отчетени съответните предизвикателства по отношение работата на Съвета, както и постигнатите резултати по осъществяваните от него дейности.

МВР няма информация за гръмоотводи по сградите

МВР няма информация за гръмоотводи по сградите

Данните не се събирали от Вътрешното министерство