В рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 9159 моторни превозни средства, съобщава Пресцентъра на МВР.

Извършен е контрол на 12 121 водачи и пътници. Съставени са 2550 фиша и 544 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките на изминалия ден са установени общо 10 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 2 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 8 - с над 1,2 промила, а двама са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 8 души, а други петима са отказали да бъдат тествани.

От обобщените данни по метода "линеен контрол" са проверени 2635 МПС и 3109 водачи и пътници; за констатирани нарушения са съставени 512 фиша и 108 акта. Установени са двама водачи, шофирали след употреба от 0,5 до 1,2 промила алкохол и един - с над 1,2 промила. Установен е един водач, седнал зад волана под въздействието на наркотични вещества или техни аналози.

12 пияни и 8 дрогирани шофьори засече полицията за ден

12 пияни и 8 дрогирани шофьори засече полицията за ден

По метода "линеен контрол" са хванати зад волана трима, употребили алкохол, и двама - наркотици