Антични и средновековни монети и предмети са открити при полицейска операция в Сливенска област, съобщават от пресцентъра на МВР.

Акцията на сектор „Престъпления против собствеността и културно-исторически ценности” - Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и ОДМВР-Сливен е била насочена срещу съхраняването и разпространяването на предмети с културно-историческа стойност. Тя е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Сливен.

Били са претърсени жилища, ползвани от трима мъже. Униформените са открили голямо количество наркотични вещества (2,100 кг), преработен газов пистолет, голям брой антични и средновековни монети и предмети: ювелирни изделия, старинни оръжия, оръдия на труда, керамични и стъклени съдове с висока културно-историческа и художествена стойност.

Полицаите арестували трима мъже от Нова Загора – двама 60-годишни криминално проявени и един 35-годишен.

От полицията уточняват, че е образувано досъдебно производство за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

От съобщение на прокуратурата става ясно, че двамата 60-годишни мъже са близнаци – Милен Сербезов и Пламен Сербезов. Те са били привлечени като обвиняеми.