Шуменски полицаи разкриха оранжерия за отглеждане на канабис, изградена в подземие на частна шивашка фирма в Нови пазар. За общодържавно издирване са обявени двама мъже, съпричастни към престъплението, съобщиха от МВР.

В хода на операцията в склад за платове спецполицаите забелязали малко помещение, в което имало две електрически табла - едното от тях се оказало бутафарно. След като отвили болтовете му, то се отворило като врата и пред разследващите се открил вход с метална стълба, която ги отвела до помещение на три метра под нивото на склада.

Подземието - на обща площ 50 квадратни метра, било с фоайе и четири стаи. В три от тях криминалистите попаднали на модерна оранжерия - в 550 саксии се отглеждал канабис, в други 10 - растението било достигнало до опредена височина, а в две опаковки имало покълнали семена. Открити са три чувала с над 5 кг суха листна маса, реагирала при наркотеста на канабис.

Помещенията били модерно оборудвани, топлинно и хидро изолирани, подът бил покрит с водоустойчив шперплат, във всяко от тях датчици измервали температурата и влажността. Изградена била и вентилационна система с монтирани въздушни филтри във всяка стая, като пред тръбата, която отвеждала въздуха от помещенията било поставено външно тяло на климатик.

В трите помещения имало по 12 осветително нагревателни тела и апаратура за автоматичното им включване и изключване. Изградена била и поливна инсталация за капково напояване на всяка саксия. Използвани са и нагревателни уреди - електрически печки и вентилатори.

Във фоайето били разположени сита за сушене и машина за приготвяне на фураж, по която са открити остатъци от канабис. Пак оттам били иззети различно количество торове и препарати.

При претърсване на офиса на фирмата са намерени малки количества марихуана, компютърна конфигурация и тефтери. По първоначални данни, иззетата дрога е с много високо качество и цената на килограм от нея се пласира от 12 000 до 15 000 лева.

Разпитани са свидетели, образувано е досъдебно производство.