Изсичането на дървета в столичния Западен парк, който е вторият по големина в София, продължава с години, а от трето районно не могат да направят нищо, съобщи bTV.

Според жители на околните квартали всеки ден в парка влизат каруци от квартал "Факултета" и мястото вече прилича на сечище, а скоро от него може да остане само поляна.

Оказва се, че полицията няма какво да направи, защото престъпление няма.

Преди дни свидетел е направил любителско видео, на което се вижда един от бракониерите.

Нарушителят твърди, че не ги е сякъл лично, а само ги събирал от земята. След това обаче репортер на телевизията е отишъл в парка и намерил същия човек, който отново сякъл дървета.

Пред екипа заявил, че идва за пръв път и не сече, а събира.

Оказва се, че в близкия квартал "Факултета" повечето хора се топлят на дърва.

"Всеки, който иска, идва в парка и си сече", обясни пред bTV Петър, който е жител на "Факултета". "Незаконно е, но всеки си прави каквото си иска. Нашата държава е такава", признава си той.

От полицията коментираха, че паркът не е от горския фонд и това ограничава възможността за наказания.

"Нямаме правомощие да образуваме досъдебно производство срещу извършителите. Няма престъпление", обясни началникът на трето районно Калоян Милатенов.

Според еколози незаконната сеч намалява шансовете за чист въздух в София. На едно такова дърво му трябват между 20 и 40 години да израсне и да се върне в същия си вид.

От Общината пък увериха, че търсят възможност за поставяне на осветление в парка и за забрана на достъпа за каруци.

Мартин Крачунов, авторът на любителското видео, коментира, че вандалството на ромските жители на "Факултета" е необяснимо, но проблемът е още по-голям, след като институциите няма как да се заемат с него.

По думите на арх. Димитър Данчев от "Зелени системи" през годините Столичната община много пъти се е опитвала да ограничи достъпа до парка на граждани, извършващи незаконна сеч.

За тази стъпка са поставяни каменни късове по улиците към "Факултета".

"Все пак това е вторият по големина парк и нямам как да бъде ограден целият", добави той.

"Проучва се възможността да се постави видеонаблюдение в част от парка. Непрекъснато сезираме компетентните органи за съдействие с цел засилване на охраната и осигуряване на реда в парка", каза още Данчев.

Темата беше коментирана и от бившия вицепремиер Томислав Дончев. По думите му градският дърводобив е незаконен.

"Ако искате да отсечете дърво от собствения си двор, трябва разрешително от кмета", коментира той и добави: "Нещо в отношенията между институциите скърца. Как да убеждаваме хората, че трябва да се спазва законът?".

Според него проблемът е именно в комуникацията между институциите.

По думите му администрацията сама по себе си трудно може да се преобрази и това е задача на политиците.

"Оградата не е трайно решение - ако се ограждаме от всеки проблем, в един момент България ще е само от огради", коментира още Дончев.