От МВР подозират, че са арестували ръководителя на канала за мигранти, при чието пресичане бяха прегазени двама полицаи в Бургас. Това съобщиха от прокуратурата в Пловдив на брифинг във вторник.

По първоначалните данни от прокуратурата смятат, че са посочили точно този каналджия.

Пълнолетен е шофиралият автобуса, който уби двама полицаи в Бургас

Пълнолетен е шофиралият автобуса, който уби двама полицаи в Бургас

Разследва се и версия за терористичен акт

Има доказателства, че задържаният мъж е ръководил групата за трафик на мигранти, замесена в катастрофата между патрулка и автобус в Бургас. При сблъсъка загинаха двама полицаи. Каналът е управляван от 30-годишен сирийски гражданин, който живее в Пловдив с разрешение да пребивава в България.

Официално е служител на изпълнителна длъжност в голямо дружество в Пловдив. Мъжът поддържал постоянна връка с двама души, живеещи в Истанбул.

Когато се съберат повече хора, които искат да преминат нелегално границата на страната, човекът от Турция се свързвал със сириеца у нас. Той пък звънял на други няколко души от Харманли, Средец и Хасково, които му осигуряват автомобили и шофьори. Те са случайно набелязани чужденци, но имало и българи.

Хората от групата взимат нелегалните мигранти и се отправят към вътрешността на България. Престоявали в Пловдив и продължавали пътя си към Западна Европа.

По около 3000 евро плащали желаещите да преминат по този "канал" от Турция към Западна Европа. Парите се превеждали по сметки на сириеца, живеещ в Пловдив. Впоследствие той ги разпределял между всички участници в схемата, обясниха още от прокуратурата.

При акцията по разбиването на канала са задържани общо 12 души. Сред тях има двама или трима чужденци със статут на постоянно пребиваващи у нас, а останалите са българи. Арестите са извършени в Харманли, Хасково, Средец и Пловдив. Претърсвания са извършвани и в област Бургас.

22 мигранти са открити в Средец. Двама от тях били в дома на един от каналджиите, а останалите - в гориста месност наблизо.