МВР шефката Румяна Бъчварова инспектира строителството на Тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на пункта Капитан Андреево, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Целта на изграждането на контактния център е да се осигури оптимална функционалност на представителите на трите държави. Друга цел е постигането на по-ефективно и тясно сътрудничество и обмен на информация в реално време в областта на миграцията, организираната престъпност и тероризма.

Тристранният контактен център се финансира и изгражда в рамките на Плана за действие за изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

С работата на място Румяна Бъчварова бе запозната от областния управител на Хасково Станислав Дечев. На инспекцията присъстваха заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Антонио Ангелов, заместникът му – ст. комисар Стоян Иванов, заместник-областният управител Валентин Ангелов, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

Румяна Бъчварова инспектира строителството на контактния център на път за Анкара. Там тя и турският й колега ще подпишат Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за реадмисия, допълват от вътрешното министерство.