МВР стартира мащабна операция „Фалшификатори" във Велико Търново и региона, съобщава БНР.

В града има засилено полицейско присъствие, а до момента са проверени 11 адреса, арестувани са 11-12 души, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов преди заседанието на МС.

Според него колегите му са „попаднали в пещерата на Али Баба".

„Не мога да не поздравя работата на полицията във Велико Търново, защото в рамките на няколко часа тази сутрин разкриха едни от най-мащабните случаи на фалшифициране през последните години", посочи министърът.

Паралелна полицейска операция в Гоце Делчев.
Още..

Арестуван е Мирослав Станков, който от 2008 г. е обявен за издирване за отклонение от пробация.

В дома му са открити фалшификати и заготовки на винетки, бандероли, фалшиви лични документи, фалшиви български левове, открита е предпечатна подготовка на банкноти от 20 лева, както и 6 негови различни документи за самоличности, т.е. той се е движил с 6 различни самоличности. Престъпната група е притежавала печати дори на държавни институции.

Помещенията, в които са разположени печатниците се намират в стария авторемонтен завод в Севлиево.

Над 50 000 фалшиви винетки и около 15 000 лева са иззети от апартамента. При претърсването спецполицаите се натъкнали на шест различни документа за самоличност на задържания.

В хода на акцията спецполицаите са влезли в професионално оборудвана печатна база в Севлиево, където по първоначална информация се отпечатвали фалшификатите.

Там са намерени 5 печатарски машини, свързани с компютърни конфигурации, преси, заготовки, огромно количество винетни стикери за леки и товарни автомобили.

Винетките били "предлагани" и с прикрепени фалшиви касови бележки, за да се имитира закупуването им от бензиностанции.

Специално помещение било оборудвано като "сушилня" за отпечатаните ментета. Нелегалната печатница била снабдена с всичко необходимо - специални хартии с водни знаци, фолиа, мастила и др.

Предстои да бъдат установени точните количества на изработените винетки, както и причинените щети за бюджета.

Паралелно с операция "Фалшификаторите" се проведе и друга полицейска операция в Гоце Делчев, която е срещу организаторите на така нареченото "черно тото", проведена от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в града.

В рамките на операцията за пране на пари са арестувани босът на групировката Димитър Диамандиев, бизнесмените Ангел Ценкин-Лаури, Николай Камбов-Камбито, Борис Мавродиев, Витко Запрев, Атанас Бунов. Те са транспортирани в София, където ще бъдат разпитани.

Обискирани са домовете на задържаните, които се занимават предимно с лихварство.

По думите министър Цветанов, задържаните са 25-26-годишни младежи, които карат скъпи коли като „Мерцедес" и „Порше".

В същото време те нямат сериозен трудов доход. Това са лица и хора, които се занимават с незаконна дейност, категоричен бе вътрешният министър.