МВР има намерение да протестира споразумението между Митьо Очите и прокуратурата. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
В студиото на БиТиВи той обясни, че решението е мотивирано от факта, че самото споразумение удовлетворява и е изгодно единствено и само за подсъдимия.

Това е недопустимо, по думите на Цветанов, който обаче допълни, че и тази практика е част от цялостната ситуация в съдебната система.

По думите му идеята за създаване на специализиран съд за делата срещу организираната престъпност не е отказ от реформа в съдебната система, а е самата реформа.

Цветан Цветанов коментира и отказа на висшите магистрати да се подложат на проверката пред ДКСИ, като подадат молба за допуск до класифицирана информация. „Това са притеснения от проверка за надеждност, предполагам, че и с идея за детектор на лъжата ще срещне страхотно съпротивление", допълни вътрешният министър..

Според него обаче, заради наслагваните с години проблеми в съдебната система "в момента страната ни е на такъв етап, че такава проверка е би била добра.
Цветанов намекна, че освен случая с съдията от ВСС Иван Димов, има и други случаи на корумпирани висши магистрати, свързани с олигарси и мафията, по които има развитие.

Цветанов обаче нито потвърди, нито отрече, че става въпрос за обвързаност на магистрати по линия и на наркотици, и на сексуална ориентация.

Има доста сериозни други усещания, които вървят към доказателства и тези случаи касаят членове висши на съдебната система, анонсира бъдещи арести или оставки вътрешния министър. Въпреки това Цветанов посочи, че при едно количествено измерване, опорочените магистрати все пак не са много на фона на цялостната численост на съдебната система.
Много малко са необходимите усилия, за да изчистим върховете от подобни хора", каза той.

"МВР е част от държавата и ние трябва да покажем, че сме по-силни от организираната престъпност. Нека да сложим край на това", каза Цветан Цветанов.

В момента разсъждавам само по една тема - как да бъдем по-ефективни срещу организираната престъпност и корупцията. Така Цветанов отговори на въпрос за номинацията му за кандидат президент на ГЕРБ.

Вътрешният министър обясни, че година и половина преди изборите няма как партията да имат вече взето решение и готов кандидат. Единственото, която може да се каже на този етап, е че ГЕРБ ще бъде на изборите със самостоятелна кандидатура.
На повторен въпрос за неговата номинация, Цветанов каза, че първоначално е възприел въпросите като „първоаприлска шега".