Правят се опити за дискредитиране усилията на министерството, на отделни членове на ръководния екип и за създаване на напрежение в обществото относно перспективата на здравната реформа.

Това се посочва в разпространена до медиите позиция на здравното министерство относно „зачестилите случаи на некоректни и необосновани нападки".

От ведомството на Анна-Мария Борисова допълват, че ръководството на МЗ съзнава, че проблемите на българското здравеопазването са изключително сериозни и те трябва да намерят своите решения. Тези решения са трудни, специфични с оглед на българските условия и са твърде закъснели.

Промените нямат алтернатива, защото никой  не е доволен от сегашната ситуация в здравеопазването - пациенти, лекари, медицински персонал, изтъкват от там.

Мнозина от  критиците на предлаганите промени в здравеопазването са водени от различни мотиви, се казва още в позицията на здравното ведомство. Те са породени както от напълно разбираемата чисто човешка неувереност от промяна на статуквото, така и от страха за накърняване на определени интереси.

Никой от нашите опоненти обаче досега не е предложил  ясна визия и алтернатива за възможни промени в здравната ни система, категорични са от МЗ. В тази връзка допълват - смятаме, че неоснователните критики целят единствено подмяната на същностните въпроси на реформата в българското здравеопазване.

Ръководният екип на министерството няма друга задача и друга цел освен една -  да приведе българското здравеопазване в съответствие с изискванията на времето и да постигне основните стандарти в европейските страни, продължава още позицията на МЗ.

Тя завършва с мнението, че българското здравеопазване има нужда от задълбочен дебат на експертна основа и от решителни действия за промяна, а не от политически мотивирани акции.