На бургаското летище е задържан турски гражданин от кюрдски произход, който е издирван в родината си за тероризъм. Това съобщават от прокуратурата в Бургас.

Алмис Микаил е издирван, за да бъде съден за участие във въоръжената терористична организация ПКК, както и за извършване на терористични действия – въоръжено нападение на села през 1995 година.

Съдебните власти в Турция са отправили искане за екстрадиция чрез Интерпол, допълват от прокуратурата.

Микаил е задържан на 17 юни, петък.

Бургаският окръжен съд днес разгледа мярка „временно задържане” спрямо Алмис Микаил. Магистратите са го оставили в ареста за 25 дни. До края на този срок от Република Турция трябва да изпратят необходимите документи по искането за екстрадиция.

Определението на Окръжен съд-Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.

Прокурорът изтъкна, че от материалите по преписката може да се заключи, че Алмис е извършил престъплението, в което е обвинен. В Турция то се наказва с доживотен затвор. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че мъжът може да се укрие, тъй като след извършването на престъпното деяние през 1995 г. е избягал от Турция.

42-годишният мъж има адвокат от София – Любомир Иванов. Алмис Микаил е бил подготвен предварително, включително и за това какво ще каже и пред съдията. Въпреки че по паспорт е французин, той се самоопределял като кюрдски гражданин, допълва "Флагман".

Микаил избягал във Франция през 1995 г., когато е 21-годишен.

В съдебната зала той заявил, че е дошъл в България на почивка съвсем доброволно. Не приемал обвиненията на прокуратурата, че има опасност да се укрие