пиенеБългария заема незавидното 30 място сред европейските страни в своеобразна класация за консумацията на алкохол на Световната здравна организация. Констатирано е, че у нас при 7,7 млн. население, от което 86% над 15 години, се консумира 12,4 литра алкохол на човек годишно.

Близо 45% от българите консумират чист алкохол, 22% вино и 32% бира. Данните на СЗО (отнасящи се за периода 2005-2006г.) сочат, че близо една трета от българите въобще не консумират алкохол, а около 17% употребяват по 50-60 грама алкохол през седмицата.

В световен план най-много се пие в Европа, поради това и на Стария континент делът на заболяванията, свързани с алкохола, е най-голям. В изследваните 48 европейски страни консумацията е различна, но средно се движи в рамките на 9,24 литра чист алкохол на година.

Най-високи нива на потребление са регистрирани в Естония - над 16 литра чист алкохол годишно на човек. Следват Чехия, Ирландия, Франция - с консумации между 14 и 15 литра годишно на човек. Британците, са си създали имиджа на едни от най-достойните "консуматори" в света, изпиват по около 13 литра чист алкохол годишно.

В дъното на класацията са страни като Таджикистан и Турция, където са регистрирани по около 2 литра чист алкохол годишно на човек.