Митничарите на Малко Търново задържаха близо 9 кг контрабандни сребърни изделия, съобщават от Агенция "Митници". Те се натъкнали на 5 сребърни чаши и 3 кюлчета от сребро. Общото им тегло е 7773 грама. Митничарите открили и около 1000 грама метална скрап, съдържаща сребро.

Те попаднали на находката при проверка на лек автомобил с румънска регистрация. Колата пътувала от Румъния за Турция през България.

На българския пункт шофьорът и спътничката му заявили, че не пренасят нищо за деклариране. Когато митничарите започнали да проверяват багажа в автомобила, жената признала, че в ръчната си чанта носи две найлонови торби с общо около 1000 грама метална скрап за бижута. Тя се оказала със съдържание на сребро, но пътничката твърди, че не е знаела, че трябва да я декларира.

Въпреки твърденията, че освен недекларираната скрап шофьорът и спътничката му не пренасят друго, митничарите решили да извършат щателна проверка в специализираното хале на митническия пункт.

При проверката те се натъкнали на тайници в кухини на купето на колата. Там били скрити 3 кюлчета от бял метал с общо тегло 7000 грама. В подлакътник в салона на колата са извадени 5 гравирани чаши от бял метал.

Първоначалната експертиза показала, че кюлчетата са от сребро с висока проба. Чашите също са сребърни и са съвременно производство, а металната скрап е с високо съдържание на сребро. Стойността им ще бъде установена след допълнителна експертиза.

В писмени показания шофьорът на колата - румънски гражданин, признал, че всички сребърни изделия са негови. Пренасял ги с търговска цел. От Агенция "Митници" уточняват, че срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците и Валутния закон.

Сребърните изделия ще бъдат иззети в полза на държавата.