Заседанието на ВСС се провали поради липса на кворум, след като част от кадровиците на съдебната власт демонстративно напуснаха.

До това се стигна, след като шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев предложи заседанието да се прекрати.

Главният прокурор Сотир Цацаров зачете част от заглавията в медиите, свързани с протеста пред сградата преди началото на заседанието.

Подкрепят Лозан Панов с болтове пред ВСС

Подкрепят Лозан Панов с болтове пред ВСС

Скандират "Оставка!" на шефа на ВАС

Любопитното е, че ВСС обърна внимание на това, че протестът пречи на нормалното процедиране на заседанието, след като той вече е приключил.

"Честно казано някак си този цирк ми идва в повече", изтъкна Цацаров и напусна заседанието, като заедно с него излязоха и други членове.

Членът Соня Найденова се опита да предотврати провала на заседанието, като призова колегите си да останат. Тя отбеляза, че не за първи път заседават при протести пред сградата и напомни, че при предишни прояви е имало и агнешки главички, и некролози.

Така или иначе обаче кворум вече нямаше и кадровиците не успяха да разгледат най-горещата последната точка от дневния си ред. 

Припомняме, в днешния дневен ред на ВСС беше включена точка за сигнал срещу Лозан Панов, в който се твърди, че той е участвал в политическо събитие, свързано с казуса около католическия свещеник Паоло Кортези. Сигналът беше тълкуван и като опит за импийчмънт на председателя на ВКС.

Самият Лозан Панов коментира пред медиите, че няма коментар относно провала на заседанието. Той отрече да има лична война с главния прокурор.

"Няма какво да коментирам за това, което се случи", коментира съдия номер едно. По думите му, всички точки от дневния ред са важни и очевидно темата остава висяща.

Флашмоб с болтове показаха пред сградата на Висшия съдебен съвет преди началото на заседанието на кадровия орган на съдебната власт. Символичният жест, бе част от протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Флашмобът подсеща за липсващите и за разслабените болтове от автомобила на съдия номер 1.

Панов бе посрещнат с овации, докато влизането на шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев бе съпътствано от възгласи "Оставка!".

Очаква се ВСС да разгледа сигнал срещу Лозан Панов, в който се твърди, че той е участвал в политическо събитие, свързано с казуса около католическия свещеник Паоло Кортези, който беше принуден да напусне България, защото подкрепи бежанците, докато жителите на Белене бяха против.

Припомняме, на 27 април 2017 година пред сградата на Висшия съдебен съвет имаше така наречен флашмоб - мъже с маски държаха отрязани агнешки главички. Те бяха шест - колкото са съдиите, поискали създаване на комисия, която да разследва срещата на Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ.