Над 100 пожара горят на територията на страната. Това обяви за БНР Красимир Шотаров от пожарната. Той уточни, че основната причина е човешката небрежност. Шотаров призова да се внимава с много в паленето на огъня, тъй като много лесно може да се разрасне огънят. 

Красимир Шотаров призова хората да не предприемат сами гасене, ако не са подготвени. 

Около 1500 дка дървета, храсти и пасища са изгорели при пожар край гълъбовското село Главан, област Стара Загора. Фронтът е на около 2,5 км в посока юг-югоизток, предава БНР.

Сигналът за пожар в лесонепригодни площи е подаден около 9.00 часа.

Огънят се локализира със сили и техника на пожарната, Мини „Марица Изток”, горските служби и земеделските кооперации. Използва се и верижна техника.

Директорът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора комисар Стоян Колев увери, че ситуацията е под контрол и няма опасност за хора и животни. По думите му горят лесонепригодни площи – пасища, стърнища, дерета. Наблизо има горски масиви, но огънят е ограничен откъм тях.

Колев посочи, че фронтът е около 2-3 км. В момента пожарът бил заграден почти отвсякъде. Имало още няколко участъка, на които се работи с 6 екипа с пожарни автомобили и два високопроходими автомобила за ръководството. От община Гълъбово в гасенето на пожара участват 25 души с три водоноски и няколко високопроходими автомобила. земеделските кооперации помагали с трактори за заораване.

Стоян Колев допълни, че около 15.00 часа е бил овладян друг пожар в района на 183-ти км на автомагистрала „Тракия”. Той е избухнал в крайпътните храсти и прилежащи площи, но не е създал опасност за пътуващите по магистралата автомобили и пътници.