26 250 броя медицински маски и 17 280 опаковки с антибактериален гел задържаха на "Капитан Андреево", съобщават от Агенция "Митници".

Открити са в автобус с пътници с румънска регистрация, влизащ в страната от Турция. Управляван е от турчин.

Шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране. При проверката обаче в багажното отделение на автобуса са открити недекларирани 70 кашона, съдържащи антибактериален гел в 13 440 опаковки по 50 милилитра и 3840 опаковки по 250 милилитра, както и 525 кутии с 26 250 броя защитни медицински маски.

Установено е, че контрабандно пренасяните стоки са собственост на един от пътниците в автобуса - румънски гражданин с инициали А.D. Съставен му е акт.

На ГКПП „Капитан Андреево“ са иззети 250 000 контрабандни медицински маски

На ГКПП „Капитан Андреево“ са иззети 250 000 контрабандни медицински маски

Чужди граждани с висока температура не са допуснати до страната ни

В края на миналата седмица митничари задържаха над 257 000 контрабандни медицински маски, 150 защитни облекла и 165 литра дезинфекционен разтвор при проверки на ГКПП Капитан Андреево, Малко Търново и Дунав мост при Видин.

Митничари от Териториална дирекция Южна морска пък откриха 165 литра дезинфектиращ разтвор в различни опаковки и 500 медицински маски, при проверка на МП Малко Търново на влизащ в страната от Турция лек автомобил.

Хванаха румънец с 20 000 маски на ГКПП "Дунав мост" при Русе

Хванаха румънец с 20 000 маски на ГКПП "Дунав мост" при Русе

Дефицитната стока е иззета

Шофьорът на колата румънски гражданин е заявил, че няма нищо за деклариране. При извършената проверка обаче, митничарите откриват в багажното отделение на автомобила 10 кашона, съдържащи 32 туби с по 5 литра от два вида дезинфекциращи разтвори, други 5 туби с по 1 литър дезинфектант с дозатор, както и 20 броя празни пластмасови шишета с помпи и поставки за дозатори. В единия от кашоните са открити и 5 кутии с по 100 броя защитни медицински маски за лице, във фабрични опаковки. Контрабандните стоки за иззети. Срещу шофьора на автомобила е съставен акт и ще му бъде наложена глоба.

При друга проверка в района на ГКПП Дунав мост 2 са задържани и седем кашона, съдържащи общо 6650 маски и 150 защитни облекла, превозвани в лек автомобил с немска регистрация, пътуващ от Турция през България и Румъния за Западна Европа. Според шофьора - турски гражданин, продуктите са закупени в Турция и са предназначени за ползване от служители на автосервиз в Германия. Съставен му е акт.

Задържаха 2000 контрабандни медицински маски на МП "Малко Търново"

Задържаха 2000 контрабандни медицински маски на МП "Малко Търново"

Румънец се опитал да ги внесе от Турция с търговска цел

250 000 контрабандни медицински маски задържаха и на ГКПП Капитан Андреево при съвместна проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Шофьорът на камиона, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока за Унгария. При извършената проверка се установява, че в 50 от общо декларираните 553 колета с групажна стока има 250 000 медицински маски, които не са описани в документите. В други седем от колетите в товарното помещение са открити текстилни изделия с лого на световноизвестни марки.

Медицинските маски са задържани, а на шофьора на камиона е съставен акт. Стоките, носещи лого на известни марки също са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.