Над 820 000 души в България са застрашени от остеопороза.
Броят на болните се е увеличил до 300 000, сочат данните на Асоциация "Жени без остеопороза" - пациентска организация за борба с болестта", цитирани от БНР.
Днес организацията отбелязва 10 години от създаването си.
На всеки 30 секунди гражданин на ЕС чупи своя кост. Тенденцията е броят на фрактурите да се удвои през 2050 г.
Болестта остеопороза засяга все повече млади хора.
У нас при 20% от младите българки костната плътност е намалена, заяви Мая Гешева - говорител на Асоциацията "Жени без остеопороза".
През последните години остеопорозата значително се подмлади във връзка с някои неблагоприятни промени в начина на живот, храненето и всичко, което ни предоставя съвременната цивилизация, добави тя.
Следващата седмица асоциацията започва съвместен проект с общопрактикуващите лекари в 10 града на страната.
Целта на кампанията е да се повиши информираността на гражданите с оглед превенция на заболяването
Konstantin
на 21.06.2008 в 16:09:20 #3"Лично Твое мнение", съобразявай се как се обръщаш при общуване. Аспартамът дойде не с ЕС, но с "европейските" сертификати. А началото на неговото появяване е в САЩ - страничен продукт от разработката на химическо оръжие. И най-просташкият салам от 70-те и 80-те години - т.нар. "кучешка радост", който струваше 1.20 лв, е далеч по естествен от днешните "колбаси". Липсата на консерванти и всякакви боклуци тогава се обяснява много просто - такава беше тогавашната технология на производство.
лично мое мнение
на 21.06.2008 в 15:46:33 #2Писна ми от кретенчета, на които все ЕС им е виновен!!! Ти ненормалнико Konstantin, да не мислиш, че това е дошло с ЕС? Арогантното мислене е типично за БГ, ама чак пък толкова! Благодарение на ЕС имаш вече ИНФОРМАЦИЯ какво има в храните, които се продават! Да не мислиш, че преди ги е нямало?!? Имало ги е, ама кой ще ти ги пише по етикетите?!! Да не мислиш , че в Алтай или Етър или лимонадата от соца е използвано нещо друго?!? ДА - храните са пълни с консерванти и НЕполезни вечества, но това е НАВСЯКЪДЕ и от МНОГО ВРЕМЕ НАСАМ! Не е дошло със Ес или квото и да е било друго. Дошло е с науката, която изобретява вещества 300 пъти по-сладки от захарта...
Konstantin
на 21.06.2008 в 13:51:46 #1Нас просто ни избиват чрез "европейските сертификати за качество" - в храната и напитките пълно с Е-та! Приканвам всекиго, който прочете този постинг, да набере в гугъл "Аспартам" на кирилица и латиница и сам да се убеди в това!