Към 26 ноември здравноосигурените лица в България са 7 535 765 души.

Това съобщиха от Националната агенция за приходите в отговор на запитване на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова, информира zdravenet.

Запитването бе направено по искане на Лекарския съюз, откъдето настояват парите в бюджета на касата за доболнична медицинска помощ да се разпределят върху броя на осигурените, които реално участват в здравната система.

Тази информация вероятно е неточна, защото на практика означава, че всички си внасят редовно здравните вноски, коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и член на УС на БЛС д-р Любомир Киров.

Ако това е така, то здравната каса ще трябва да изплати за този месец на общопрактикуващите лекари пълния обем капитация, което означава с 20% да се увеличат приходите ни, допълни той.

Д-р Киров предложи на касата ако цените за 2008 г. останат в сегашните размери, да отпадне 24-часовото разположение, което в момента се изисква от джипитата.

Общо72 нови структури очакват да сключат договори с НЗОК от 1 януари 2008 г., по данни на Районните каси.

Затова здравната каса е заделила резерв от бюджета си в размер на 100 млн. лв., каза д-р Тодорова.

От здравната каса за пореден път предложиха на лекарския съюз да се върви към увеличаване приходите на изпълнителите, като се ограничи броят на сключените договори с касата.

Преговорите по НРД 2008 ще продължат в сряда следващата седмица.