За първите 6 месеца на годината 757 водачи самокатастрофирали. Основната причина е отвличане на вниманието на шофьорите.

Това съобщи Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" по време на инспекция на участъка от пътя Созопол - Приморско.

През изминалата седмица там станаха 2 катастрофи в два поредни дни.

По време на инспекцията са дадени са предписания на Областното пътно управление за почистване на растителността и подобряване на маркировката на пътя. От Агенцията ще изискват преглед на положената маркировка с акцент върху нейната светлоотразителност.

Мнението на експертите е, че трябва да се надградят забранителните маркировъчни линии. ДАБДП настоява още и за поставяне на структурна маркировка по цялото протежение от Бургас до южните ни курорти, което да се изпълни след края на активния сезон.

КАТ погна нарушителите на пътя Бургас-Приморско

КАТ погна нарушителите на пътя Бургас-Приморско

Акцията ще продължи до края на летния сезон

Паралелно Пътна полиция е засилила контрола в цялата област от началото на летния сезон. В резултат се отчита намаление на жертвите на 50% в сравнение със същия период на миналата година.

Директорът на ОДМВР Бургас Калоян Калоянов посочва, че отсечка при с. Равадиново до този момент не е била сред критичните в областта. При двамата инцидента е имало и сериозен субективен фактор. В единия случай шофьора е управлявал автомобил под влиянието на алкохол, а в другия - водача е отвлякъл вниманието си.

Заради честата употреба на телефони по време на шофиране Агенцията по безопасност провежда информационна кампания под мотото "Пиши, когато стигнеш", която е насочена към превенция към ползването на телефон докато се шофира и в частност за пресичане на опасната практика водачите да четат и пишат съобщения на мобилния си телефон в движение.

Катастрофа с 5 пострадали блокира пътя Созопол - Приморско

Катастрофа с 5 пострадали блокира пътя Созопол - Приморско

Сред пострадалите са и 2 деца

Високата скорост остава сериозен проблем и предпоставка за възникване на тежки инциденти. Затова в дните петък - неделя, когато трафикът е най-тежък, полицейското присъствие на натоварените отсечки ще е постоянен.

За първите 6 месеца на 2019 г. на територията на Област Бургас са регистрирани 179 пътнотранспортни произшествия. При тях са загинали 9 души, а ранените са 215. Фаталните инциденти са намалели с 50%, а ранените са с 49 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

От Агенцията по безопасност призовават хората да карат внимателно, да спазват ограниченията и да обезопасят себе си и децата в колата. 

Тежка катастрофа до Созопол

Тежка катастрофа до Созопол

Пострадали са деца