Приключените граждански и търговски дела от районните, окръжните, апелативните съдилища и ВКС са между 60% и 82%, а приключените наказателни дела са между 80% и 93.6% от делата за 2023 г.

Административните съдилища и ВАС са приключили по 78% от разгледаните производства. Това сочат данните от анализа на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Приключените прокурорски преписки по всички надзори през 2023 г. са над 95%, а приключените досъдебни производства са между 60% и 70% от разгледаните за отчетния период.

В отделни съдилища е установен по-висок процент несвършени дела от средния за съответния по степен съд, като причините за това ще се изследват и анализират допълнително, с оглед евентуалното включване на тези органи на съдебната власт за проверка в годишната програма на Инспектората за 2024 г.

Проверката на данните, предоставени с отчетите, дава възможност да се направят изводи както за срочността на приключване на делата и преписките, така и за видовете дела, разглеждането на които продължава по-дълго.