Регистрираните пациенти с остеопороза в България са над 820 000.

Заради трудния все още достъп до диагностика и лечение обаче специалистите допускат, че реалният брой на заболелите е много по-голям.

Болестта е на трето място сред социално значимите заболявания и в световен мащаб.

За да бъде уточнен процентът на заболеваемост у нас, до края на годината ще стартира Национално представително проучване, което ще обхване шест областни центрове: София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Добрич.

В рамките на проучването ще бъдат анкетирани и изследвани 420 случайно подбрани жени, на възраст между 50 и 80 години. Изследването ще продължи и през следващата година, като ще обхване още 1 000 жени.

През следващия месец ще бъде поставено и началото на пилотен регистър по остеопороза при жени над 60-годишна възраст, като ще бъдат анкетирани изследвани 1 500 жени в тази възрастова група.

От Здравната каса пък се опитаха да оборят твърденията за липсата на направления за измерване на костната плътност, като посочиха едва 24 изследвани пациенти от началото на годината досега.

Световният ден за борба с остеопороза 20 октомври у нас ще бъде отбелязан с широка информационна кампания и изложение на храни и хранителни добавки, на помощни и измервателни средства, свързани с профилактиката и лечението на остеопороза.