Синдикатът на служителите в затворите в България, е изпълнен с тревога и притеснения по повод на обсъждането, приемането и неяснотите по отношение на размера на средствата за увеличаване на разходите в сектор "Сигурност", свързано с предстоящата актуализация на ДБ на Република България. Това стана ясно от отворено писмо на синдиката до партиите в Народното събрание.

Служителите, работещите в областта на пенитенциарното дело и охрана на съдебната власт на Република България, приемат като лична подигравка институционалното поведение на НС, като висш орган на народната власт, отразяващо отсъствието на ясни приоритети в областта на сигурността. Според тях НС бяга от срещи, не се съобразява с обществено обявените позиции от надзирателите и не търси трайни механизми за защита на доходите в сектор "Сигурност".

Синдикатът на служителите в затворите в България припомня, че никоя друга организация, освен представляваната от тях в Министерството на правосъдието, не е поела и изпълнила ангажименти за предоставяне на писмени становища с предложения за реформи и с мнение по предоставените на внимание предложения за оптимизация в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана".

Надзирателите искат Йорданова публично да гарантира увеличението на заплатите им

Надзирателите искат Йорданова публично да гарантира увеличението на заплатите им

Синдикатът на служителите в затворите е поканен на среща в МП

Синдикатът заяви, че е получил многократно публични уверения за увеличение на трудовите възнаграждения в сектора. Те подчертават обаче, че има отсъствието на подробности и бягството от конкретика на изпълнителната и законодателна власт.

Уверяваме Ви, че подпомагаме работата на Министерството на правосъдието и ще подкрепим всеки работещ план, който да отговори на обществените очаквания, но настояваме Вашите действия, като законодателен орган, да са реципрочни на отговорността, която носите за доброто функциониране на българските институции, се пише още в отвореното писмо.

Надзирателите са категорични, че няма да търпят снизходително отношение и очакваме активна реакция. Те продължават да настояват за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. От синдиката остават в протеста готовност, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Полицаи и надзиратели излязоха на протест в София

Полицаи и надзиратели излязоха на протест в София

Те настояват за по-високи заплати и по-добри условия на работа