Всички полицаи, които се отзоваха на сигнала за изоставен съмнителен кашон в спирка "Сердика" на столичното метро на 31 август, ще бъдат наградени по предложение на директора на Столичната дирекция на полицията комисар Румен Стоянов.

Припомняме, на тази дата журналист от в. "Новинар" се опита да провокира полицията, изоставяйки кашон с опасни, леснозапалими химикали, които при смесване образуват мощни експлозиви, на спирка "Сердика" в метрото.

Полицаите ще бъдат наградени от министър Румен Петков и главния секретар на МВР главен комисар Илия Илиев за проявен професионализъм, хладнокръвие, бърза и адекватна работа в случая, съобщи пресцентърът на МВР.  

На журналиста Александър Зафиров е повдигнато обвинение за хулиганство с изключителна дързост. Наложена му е парична гаранция от 1000 лв.

Междувременно главният редактор на в. "Новинар" Мирослав Боршош, цитиран от Дарик радио, заяви, че сигурността на метрото в София не е добра.
Това стана ясно на пресконференция по повод повдигнатото обвинение към журналиста от вестника Ангел Зафиров, информира Дарик радио.

Припомняме, че той остави кашон с взривоопасни вещества на станция в метрото, за да провери реакцията на полицията.

И според журналиста Ангел Зафиров охраната на метрото не е на ниво. След като първоначално той твърдеше, че тя е реагирала на провокацията за 5 минути, днес Зафиров каза, че са били всъщност 45.

Не е имало дори евакуация на гражданите, паника и отцепване на района.

Главният редактор на в. "Новинар" коментира още, че е доволен от ефекта на провокацията, макар че МВР е превърнало ситуацията във фарс срещу една българска медия, а обществото е доказало, че го е страх от подобни експерименти.