Много институции са допуснали грешки по случая с насилваното двегодишно момче в Сандански.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР.

Припомняме, 2-годишното дете беше транспортирано миналата седмица в София с пробит пикочен мехур и разкъсване на правото черво.

Момченцето е пострадало при домашно насилие, като най-вероятно е било изнасилвано многократно. Прокуратурата повдигна обвинение срещу бащата Костадин Тасев, който вече е задържан.

По думите на Младенов най-тежките дисциплинарни наказания ще получат служителите от Агенцията по социално подпомагане и Отдела за закрила на детето.

Междувременно стана ясно, че е започнала процедура за отнемане на родителските права на майката и бащата на малкия Александър Тасев от Сандански.

Говорителят на Окръжна прокуратура-Благоевград Весела Стоилова потвърди, че процедурата за отнемане на родителските права вече е в ход.

Социалният министър съобщи още, че освен, че Костадин Тасев е малтретирал двегодишния си син Александър, той е отправял заплахи за живота към социалните работници, занимаващи се със случая.

Това обаче не оправдава държавните служители, коментира Младенов и уточни, че служителите от социалните институции в града са били заплашвани в началото на 2009 година, когато са започнали да се занимават с проблема.  

Липсата на решителност на институциите е довела до сегашната ситуация, коментира министър Младенов.

Според него отговорни са не само социалните служители, а и медицинските специалисти, ангажирани по случая, както и Районната прокуратура, в която е подаден устен сигнал за посегателството над Александър.