Под ръководството на Окръжна прокуратура - Видин се води разследване за открити 2 тона канабис в камион на ГКПП Дунав мост - Видин, съобщават от Апелативна прокуратура-София.

Камион с българска регистрация е бил спрян за проверка в района на ГКПП Дунав мост - Видин. Той се е движел от България за Белгия, като в придружаващите документи било посочено превозване на около 2000 кг коноп за влакна. Представено е било разрешение, издадено от Министерство на земеделието, горите и храните на фирмата-изпращач за отглеждане на коноп за влакна, със съдържание под 0,2 % тетрахидроканабинол.

Митничарите извършили физически оглед на кашоните и установили, че растенията са със съцветия. Взети са били представителни проби за изследване в Централната митническа лаборатория. При лабораторната експертиза е било констатирано, че съцветията съдържат около 0,5 % активно наркотично вещество тетрахидроканабинол.

Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, конопът с тази стойност на ТНС попада под забраната за износ, транизит, пренасяне и превозване на наркотични вещества. За случая е било образувано досъдебно производство и уведомена Окръжна прокуратура - Видин.

Водачите на товарния автомобил, които са български граждани, са задържани за 72 часа.

Предстои да бъде внесено в съда искане за определяне на мярката им за неотлонение "задържане под стража".