Шефът на баскетболната федерация у нас Михаил Михов - известен като Мишо Бирата, е починал от тежък инфаркт тази нощ в правешки хотел.

Първоначалната информация, която не бе потвърдена, е че той е намерен прострелян.

От МВР потвърдиха за намерен труп в хотел RIU в Правец, без да конкретизират коя е жертвата. Трупът е намерен към 12:30 часа.

Журналисти не се допускат в сградата на хотела, пред който са спрели бус лаборатория по криминалистика и на МБАЛ „Етрополе".

На този етап констатацията на съдебния лекар е, че смъртта е настъпила в следствие на масивен инфаркт. По тялото не са установени видими следи от насилие. То ще бъде предадено за аутопсия.

Изпълнителният директор на фирмата собственик на хотела Лъчезар Тодоров съобщи, че Михаил Михов е отседнал вчера вечерта, като той е бил чест гост.
Тялото му е намерено днес по обед от служител на хотела.

Лъчезар Тодоров посочи, че не е известно дали днес е трябвало да има среща със свои бизнеспартньори.

В момента текат следствените действия, тялото на Михаил Михов все още се намира в стаята в хотела.

Българската федерация по баскетбол съобщава, че вследствие на тежък инфаркт на 47-годишна възраст внезапно е починал президентът на федерацията Михаил Михов.

Съобщението е публикувано на сайта на организацията.

„30 март 2011 г. ще бъде запомнен като най-трагичния ден за Българска федерация баскетбол. БФБ с дълбоко прискърбие съобщава, че днес, 30 март 2011 г. вследствие на тежък инфаркт, на 47-годишна възраст внезапно ни напусна президентът на федерацията Михаил Михов", пише в съобщението.

Отиде си човекът, чието сърце бе изцяло отдадено на баскетбола.
През целия си съзнателен живот, Михаил Михов гореше с огъня на играта, на която бе посветил време, средства и цялата си любов. От избирането му за президент на БФБ през 2008 г. до последния си дъх той влагаше цялата си енергия, опит и инициативност за възраждането на българския баскетбол и превръщането му в любим спорт за децата и подрастващите.

Неговата кончина оставя дълбока празнота в душите на всички спортисти, треньори, клубове, школи и спортни деятели, както у нас, така и в чужбина, където той достойно представяше българските баскетболни среди.

Тежките новини се допълват и от друго трагично събитие - също днес след мъчително боледуване почина Красимира Гюрова на 57 г. - национална състезателка, бронзова медалистка от олимпийските игри в Монреал през 1976г., държавна шампионка с отбора на „Академик" и дългогодишна служителка в Българска Федерация баскетбол, известна с добротата и отзивчивостта си.

Българската федерация по баскетбол изказва най-искрените си съболезнования на семействата, близките и приятелите на Михаил Михов и Красимира Гюрова.

Поклон пред светлата им памет! Всички срещи от държавните шампионати през тази седмица ще започват с едноминутно мълчание", пише още в съобщението.

Името на скандалния собственик на „Леденика" Михаил Михов нашумя в средата на януари, когато в. „Галерия" разпространи запис на разговор на премиера Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов. В него министър-председателят разпорежда на Танов да спре проверка на фабриката на Михов.

От там дойде и репликата: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата". Часове по-късно Михов даде пресконференция на която заяви, че не е искал закрила от премиера. Той уточни, че от 5 години не е официален шеф на „Леденика", а е само консултант и предпочел да се занимава с обществена дейност. Премиерът Бойко Борисов, от своя страна, заяви, че президентът Георги Първанов му се е обадил и го е помолил да провери случая с фабриката на „Леденика".

Самият държавен глава се въздържа от коментар, но в последствие освободи един от съветниците си, който се оказа, че е представлявал Михов като адвокат в съда.