Към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е оборудвана специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми, която ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда.

Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда.

Оборудвана е с четири автоматизирани системи - за пробоподготовка, апарат за класически PCR анализ, апарат за количествен PCR анализ в реално време и система за генетичен анализ.

Лабораторията разполага с три отделни работни помещения. Екипът се състои от специалисти, доктори на науките, по молекулярна биология и молекулярна генетика. Предстои дейността на лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда.

За осъществяване на ефективен контрол лабораторията ще извършва:
• Качествен анализ за определяне наличие на генетично изменена ДНК в проби от околна среда.
• Количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК, сравнено към обща ДНК в дадена проба.
• Секвениране /метод за анализ/ и доказване на генетично изменена ДНК.

Министър Нона Караджова вече е направила необходимите постъпления за присъединяването на лабораторията към Европейската Мрежа на ГМО лабораториите. Очаква се това да се случи на 25 февруари 2010 г. в Испра (Италия), когато ще се проведе Управителен съвет на организацията.

Членството ни ще осигури бързото внедряване на стандартизирани методи за контрол на ГМО в Република България.

ГМО мрежата е единствената по рода си платформа от експерти на ЕС, които играят значима роля при разработването, идентификацията и стандартизацията на методи за пробонабиране, детекция, идентификация и количествено определяне на генетично модифицирани организми в широк спектър от продукти, включително и на проби в околната среда.

Мрежата се състои от 100 национални лаборатории, които представляват 27-те държави - членки на ЕС. Тази европейска лабораторна общност функционира на принципа на взаимно сътрудничество. Членовете на ГМО мрежата имат осигурен достъп до базата данни от хармонизирани и стандартизирани методи, които иначе остават недостъпни.