Нов тип за нашите географски ширини наркотик на стойност около 1 млн. лв. е задържан при съвместна акция на агенция Митници към аерогара „София” и останалите компетентни органи. Припомняме, вчера от службите съобщиха за интересната си находка.

Градският прокурор на София Христо Динев обяви, че става въпрос за наркотика хат (бел.ред. вчера на сайта си митниците публикуваха съобщението за наркотика под името „кхат”)

Задържано е лице, което се е опитало да внесе две пратки по 14 кг. от наркотичното вещество, което е оценено на 1 млн. лв. Повдигнати са му обвинения за наркотрафик.

Екзотичният наркотик е бил предназначен да се разпространява у нас. Пратката е пристигнала от Етиопия чрез Български пощи. Работи се и за установяване на лицето, което е изпратило пратката, както и за евентуални посредници между българина и изпращача от Етиопия.

По време на брифинг в МВР бе разяснено, че този наркотик има действие подобно на амфетамините. Става въпрос за растение, което се отглежда в Етиопия и Кения.

Задържаният българин за първи път получава пратка. На брифинга стана ясно, че той е роден 1995 г. и е от района на Пловдив. Към момента не е давал обяснения.

Друг млад мъж, на 25 години, от Горна Оряховица е бил задържан на влизане от Турция за България на пункта „Лесово”. На брифинг в МВР бе съобщен и този случай при който в тайник в лек автомобил Мерцедес, са открити 4.730 кг. хероин. Митническа проверка е установила, че тайникът е бил в долната част на автомобила, където е имало 10 пакета от по 500 грама хероин.

Мъжът е задържан за 72 часа и е обвинен за контрабанда. Утре Окръжната прокуратура в Ямбол ще поиска постоянен арест аз него. Стана ясно, че хероинът е бил на стойност около половин милион лева.