Служители на ГДБОП-НСП заловиха автора на измамен сайт, чрез който граждани от цял свят са призовавани да внесат парични средства в подкрепа на инициативата за спасяването на българските медици, информираха от пресцентъра на МВР.

За първи път киберполицаите засичат подобен опит у нас, чрез който зад една от най-хуманните обществени инициативи, измамници се опитват да натрупат капитали. Операцията е проведена при изключително добър синхрон и взаимодействие със специалисти на ФБР.

Сигналът за интернет измамата е получен от БиТиВи вчера. Веднага бе сформирана група с участието на представители на ФБР у нас.
Това даде възможност да започне паралелно разследване в страната ни и в Чикаго-САЩ, където в хода на проверката бяха установени банковите сметки на извършителя.

Разследването, което протече в рамките на 24 часа показа, че автор на измамните сайтове е 25 годишният Д.И. от Пловдив, който има и американско гражданство.

Той създал 2 измамни сайта, които качил на сървъри в САЩ.

На първата страница поставил банер на лентата "Не сте сами", който води към измамен сайт на фондация "Свободна и демократична България".

Мъжът преработил сайта, като дал възможност на него да се правят дарения от 1 до 500 долара в помощ на българските медици в Либия.
Парите от даренията не отивали за подкрепа на каузата на осъдените, а в личната сметка на Д.И. в чикагска банка.
Той е задържан под стража за 72 часа и са му повдигнати обвинения по чл.212а от НК за компютърна измама.