Българската прокуратура ще поиска да се запознае на място със събраните доказателства по делото за трагедията в Охридското езеро, съобщи БНР.

Припомняме, в езерото потъна корабът „Илинден", а при инцидента на 5 септември 2009 г. загинаха 15 български граждани.

Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов обясни, че една от причините за искането е, че в мотивите към присъдите на капитана на кораба Сотир Филески и представителят на застрахователната компания „Лойд" Бранко Баич присъстват данни за материали, с които българските разследващи не разполагат.

Джамбазов не пожела да коментира размера на наказанието на двама подсъдими, както и да прогнозира кога може да има развитие по българското дело, образувано веднага след трагедията.

Най-вероятно до повдигане на конкретни обвинения срещу македонски граждани ще се стигне едва след като процесът в Македония приключи.

Припомняме, на 5 септември 2009 година македонското корабче "Илинден" потъна за минути на 200 метра от брега заедно с над 50 български туристи, тръгнали към манастира "Свети Наум".

При инцидента тогава загинаха Кула Маджарова, Нонко Маджаров, Славка Иванова, Лушка Стоянова, Мария Димитрова, Гана Георгиева, Георги Метанов, Тодор Стаменов - всички те от с. Антон. Загинаха и четирима души от Пирдоп - Гана Лукова, Мария Георгиева, Лула Балабанова, Павел Павлов.
След жертвите бяха и Зорка Георова от с. Мирково, Невена Панчева от Златица и Динка Гущанова от Рибарица.

Скъсано стоманено въже е причинило потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро. Това е заключението на експертите от Инженерния факултет в Скопие. Стоманеното въже от лявата част на кораба се е скъсало по време на плаването, което довело до обръщане на дясно и паника сред пътниците.

Минаването на 12 пътници от дясната страна ускорило потъването, се казва още в заключението на експертите.