Полицията в Пловдив е арестувала пловдивския бизнесмен Атанас Червенков, известен като Наско Райфъла. Това потвърди главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Както бе обявено днес в Пловдив МВР щеше да даде пресконференция за разкрита поредна престъпна група. На 24 януари пък беше съобщено, че трима ултраси са заловени като физическите изпълнители на поръчка за палеж на автомобили.

Райфъла е арестуван като поръчител на 7 палежа на автомобили и на опит за убийство на д-р Аргир Гяуров през февруари 2014 година.
Припомняме, Аргир Гяуров, собственикът на клиника "Хипоталамус", беше намушкан с нож 9 пъти в гърба от двама мъже, но остана жив.

Светлозар Лазаров съобщи, че при задържането на Наско Райфъла се е разиграл истински екшън. След като бе обявен за общодържавно издирване, Червенков бил засечен да се укрива у свои роднини в Пловдив. Когато униформените нахлули в апартамента, Райфъла скочил от терасата на първия етаж, но бил заловен от поставената там полицейска засада.

Заедно с Наско Райфъла са задържани още 5-ма души, извършители и помагачи на палежите на автомобили и опита за убийство на д-р Гяуров. Тепърва ще се установява дали задържаните са действали като организирана престъпна група и ако това е така, досъдебното производство ще бъде поето от специализираната прокуратура.

Между 2000 и 4000 лв струва поръчката за палеж на един автомобил, уточни окръжният прокурор Румен Попов, като се позова на показанията на задържаните.

Червенков поръчал палежа на 7 коли, но покрай тях са изгорели още 3 автомобила, паркирани наблизо. Сред поръчаните коли са 4-те луксозни джипа от автопарка на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов, автомобилът Шкода Октавия на бившата приятелка на Райфъла Павлина Хараланова, както и линейка на медицинския център "Хипоталамус".

Като мотиви за палежите на автомобилите на Йорданов на брифинга МВР каза, че става въпрос за влошени конкурентни бизнес отношения с Червенков. Какъв е бизнесът обаче не беше уточнено от прокуратурата.

Същата била причината и за посегателството върху живота на д-р Гяуров - конкуренция в бизнеса. На килърите, стана ясно на брифинга, че Червенков платил 10 хиляди лева вместо уговорените по поръчка 20 хиляди, тъй като не изпълнили докрай заръката за убийство.

Личен бил мотивът на Райфъла за подпалването на автомобила на бившата му приятелка Хараланова, която преди работила в частната Бърза помощ.