Ръководството на затвора в Бургас своевременно е предприело противоепидемични мерки, за да ограничи разпространението на коронавируса и да осигури адекватно лечение на заболелите лишени от свобода.

Това установи разпоредената от министъра на правосъдието проверка относно обстоятелствата, свързани със затворниците, заразени с COVID 19 в затвора, и предприетите мерки от началото на годината.

Медицинското обслужване на лишените от свобода се осигурява в Медицинския център при затвора в Бургас от общопрактикуващ лекар, двама медицински фелдшери и две медицински сестри. През тази година в затвора с коронавирус са диагностицирани 28 затворници. Към днешна дата излекуваните лишени от свобода в Бургас са 18, активните случаи на COVID-19 са 10, а едно лице е хоспитализирано във външно болнично заведение. На 31 март ще бъде свалена карантината на 9 от тях.

Проверяват бургаския затвор заради огнище на COVID-19 и отказ от медицински грижи

Проверяват бургаския затвор заради огнище на COVID-19 и отказ от медицински грижи

Директорът отрича обвиненията

Всички диагностицирани с коронавирус са изолирани за 14 дни, като терапията на всеки от тях е назначена от лекаря. Медицински фелдшер при затвора проследява ежедневно състоянието на пациентите. Контактните лица са изолирани в самостоятелни помещения и са под медицинско наблюдение за 10 дни, показва проверката.

До момента в затвора в Бургас не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID-19 от външни медицински специалисти, а ръководството на затвора не е отказвало достъп на външни лекари до заразените.