23 лица са арестувани след ексцесиите, последвали снощния мач между отборите на ЦСКА и Левски. Те се разследват по Закона за спортното хулиганство, обяви на брифинг началникът на СДВР Валентин Йорданов.

Някои от тях ще бъдат подведени под отговорност за унищожаване и повреждане на имущество, което е чисто криминално деяние. Петима от задържаните са непълнолетни, уточни той.

Йорданов изтъкна, че полицията е направила предложение още на 25 януари мачът да се провежда на неутрален стадион и в светлата част на денонощието, тъй като тъмнината и тълпата гарантират някаква анонимност. От Българския футболен съюз и БиТиВи обаче отказали предложението, тъй като домакините държали мачът да се провежда на техен терен. От телевизията пък посочили, че значение имала цената на телевизионното време, в което се излъчва мачът.

Шефът на СДВР отбеляза, че превенцията и предварителната подготовка е започнала около месец преди мача, като са провеждани срещи с лидери на агитките и по-влиятелни фенове, с цел да не се стига до сблъсъци.

Йорданов допълни, че превантивна мярка е била и определянето на маршрутите на агитките, така че те да не се срещат преди началото на спортната среща.

Личеше режисирано поведение на част от агитката на ЦСКА, минути след влизането на стадион „Герена", коментира Йорданов. Той добави, че феновете на червените са къртили железа и бетон и са ги хвърляли към служителите на реда още в първите минути след влизането им на стадиона. На брифинга в СДВР бяха показани огромни парчета изкъртен бетон, част от арматура и изпочупени метални седалки, с които са били нападнати служителите на реда.

Запалянковците са започнали да разрушават преградите и е имало опасност феновете на ЦСКА да нахлуят на стадиона и да бъдат последвани от тези на Левски, затова малко по-късно е взето решението всички фенове на червените да бъдат изведени.

Няма да се огънем пред такива провокации, коментираха още от СДВР. Според тях една от причините за напрежението сред феновете на ЦСКА е фактът, че наскоро се е обособила трета фракция на ултраси.

От СДВР съобщиха още, че седем автомобила на МВР са с нанесени щети след мача. 32-ма служители на полицията са с отделни наранявания, а трима са потърсили медицинска помощ късно снощи. Пострадали са и четирима командировани полицаи, изпратени в столицата от Пловдив и Плевен.

Йорданов посочи, че се свалят записи от камерите и част от тях ще бъдат публикувани на сайта на МВР, за да бъдат изведени от анонимност феновете, които са провокирали останалите и са хвърляли пиратки и бомбички. Стана ясно и че след края на мача пияни фенове са обръщали кофи за боклук и са пречели на движението на градския транспорт.

Нанесени са сериозни щети на коли от СКГТ. По автобус 120 фенове са хвърляли камъни, в следствие на което са пострадали леко момичета, пътуващи вътре. 15 души в изключително тежко състояние са буйствали след срещата, като те са били пияни, дрогирани и неадекватни, каза още Йорданов. Двама фенове на Левски и един от ЦСКА са настанени в изтрезвителното.

Предотвратихме сериозни нарушения и не се стигна до смъртни случаи и по-тежки инциденти. Освен това, футболната среща продължи, което е много важно, изтъкнаха от столичната полиция.

Стана ясно и че тежко пострадалото вчера момче, което е настанено в Исул, вече е без опасност за живота. Той е бил изнесен от фенове и служители на полицията. В линейката момчето се свестило и казало, че е припаднало. Уточняват се обстоятелствата около инцидента с него, като първоначално се твърдеше, че то е паднало от високо, в следствие на полицейските действия по изтласкване на червената агитка от стадиона.

Служителите на СДВР добавиха, че в полицията все още няма постъпили жалби от граждани за упражнено полицейско насилие и превишени права от служителите на реда. Право на всеки един е да съди полицията за пропуснати ползи, коментира шефът на СДВР слуховете, че много фенове на ЦСКА се заканват да заведат дела срещу МВР.