Българинът, който се прочу с борсови измами в САЩ - Недко Недев, остава зад решетките до приключване на екстрадиционния процес.

Това реши окончателно Софийският апелативен съд. Недев обжалва наложената му най-тежка мярка от първата инстанция. „Моля уважаемият съд да ми наложи по-лека мярка – „домашен арест“, заяви в залата Недев.

Преди около седмица властите в САЩ изпратиха до българския съд документите, с които искат българина да им бъде предаден. Припомняме, Нюйоркският съд иска екстрадицията на Недев за борсови манипулации за десетки хиляди долари чрез фиктивни фирми и подправен печат на калифорнийски нотариус.

За всяко от осемте деяния в Щатите го чакат по 20 години зад решетките, а ако бъде съден и признат за виновен го очакват 160 години в американски затвор. Част от деянията му не са квалифицирани в родния наказателен кодекс, но според сметки на прокуратурата тук би получил до 6 години затвор.

В ареста Недев ще изчака заседанието на СГС, който в петък – 20 май, ще реши дали да го екстрадира.

Защитата представи решение на ТЕЛК, свързано с психиатрично заболяване на бащата на Недев. Адвокат Манчев допусна, че е възможно клиентът му също може да страда от това заболяване, тъй като то има наследствен характер. Затова той поиска да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза на Недев. Психолог и психиатър да установят страда ли Недев от заболяване и какво е то, какви са симптомите, влошило ли се е здравословното му състояние в ареста и позволява ли въобще да пребивава там.

Магистратите обаче отхвърлиха искането на адвоката, като поясниха, че в това производство не могат да назначат експертизата, но искането на адвоката може да бъде уважено по време на производството по екстрадиция.

Дотогава Недев остава в следствения арест, тъй като имало опасност да избегне наказателно преследане. Съдът изтъкна, че българинът е с двойно гражданство – българско и американско и няма категорични доказателства за трайното му установяване на един адрес.