Завишени количества на нефтопродукти във водите на канализацията. Това показват резултатите от взетите проби от индустриалната канализация на Северната промишлена зона в Карнобат след получени сигнали за опасни газове, съобщава БНТ.

"Продължаваме да събираме документация, за да съставим по-ясна картина за връзката между технологията на предприятията на площадките и на наличието на химикали в канализационните уредби", са заявили от РИОСВ-Бургас.

Това обаче не дава отговор на въпроса откъде идва миризмата на циановодород.

Наличието на завишени стойности на опасните газове е доказано само от несертифицирани уреди на пожарната, които са за лична употреба и нямат доказателствена стойност.

Едно от предположенията, е че в канализацията през годините е имало утаяване на вещества, които след реакция с други образуват газ. Но това почти е невъзможно да бъде доказано.

Откритото завишено наличие на нефтопродукти все пак е нарушение.

Очаква се в петък РИОСВ-Бургас да излезе с решение за съставяне на актове. Фирмите, за които има данни, че са изхвърляли такива продукти ще бъдат глобени. Санкции може да има и за ВиК, заради неупражнен достатъчен контрол.

Прокуратурата нищи обгазяването в кабелния завод в Карнобат

Прокуратурата нищи обгазяването в кабелния завод в Карнобат

Към момента предприятието е затворено

Припомняме, че Районната прокуратура в Бургас извършва проверка по сигналите за изтичане на опасен газ в района на кабелния завод в Карнобат. 

В петък и вторник миризма наложи евакуация на работниците. Бяха отчетени завишени стойности на циановодород и сероводород.

Шестима служители потърсиха медицинска помощ със симптоми на натравяне - дразнене на гърлото, кашляне и гадене.

При замервания не бяха установени наднормени стойности на опасни вещества в района на завода.

Миризма на сероводород наложи евакуация на завод в Карнобат

Миризма на сероводород наложи евакуация на завод в Карнобат

Няма пострадали

"Целта е да се установи здравословното състояние на лицата, подали оплаквания от вчерашния ден, дали са в причинно-следствена връзка именно с изтичане на газове и въобще дали има наличие на такова. Законодателят предвижда санкция за умишлено деяние за този вид престъпление от 1 до 5 г. и глоба от 500 до 30 000 лв.", обясни районният прокурор на Бургас Мария Маркова.