За разкрита корупционна схема съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след редовното правителствено заседание.

Става въпрос за продажба на скрап от „АЕЦ Белене" през софийска стокова борса.
От думите му стана ясно, че НЕК е продавала отпадъчният материала от монтажните дейности на АЕЦ Белене на фирма „ВДК 1 ЕООД" за 160 лв. за тон.

Фирмата оценител на скрапа е фирма „Мини консулт -М"-ЕООД с управител Л.Х., съобщи още Цветанов. След това ВКД ЕООД продавала скрапа на „Стомана Индъстри" и „Радомир метал" между 284 - 304 лв. за тон.

Това е схема, в която се източват парите на българските данъкоплатци, коментира вътрешният министър.

Тази по думите му „добре смазана корупционна схема" е подобна на схемата с мазута от държавния резерв.

Щетата грубо е около един милион лева, каза още Цветанов. Той не коментира дали в схемата е участвал човек от НЕК. Въпросът е че не са защитени интересите на НЕК, добави министърът на вършените работи.

ВДК-1 ЕООД е юридическо дружество със 100 % частен капитал, основано през 1999 г. в София.

Развива дейността си в няколко основни направления: рециклиране на метални отпадъци,търговия с отпадъци от черни и цветни метали,транспортна дейност - специализиран транспорт с товарни автомобили - бордови и самосвали,строителни дейности - земни и изкопни работи, насипи, дренажи, полагане на пътни основи,дърводобив и търговия с дърва за огрев,дървопреработване и търговия с дървен материал за строителството.

Сертификат за рециклиране на металургична шлака, търговия с отпадъци от черни и цветни метали компанията получава от Bureau Veritas Certification.

Реализирани основни проекти на ВДК-1 ЕООД са "Табан" - Кремиковци, "Рудник Асарел" и хвостохранилище "Люляковица", "ЗСК-кариери" - Кремиковци, обекти на БТК, обект "Аерогара София".

Партньори на дружеството са: Мини Марица Изток ЕАД , Напоителни системи ЕАД, Кремиковци Трейд АД, Овергаз АД и др.

През 2007 година фирмата попада в списъка на данъчните за фирми неподали данъчните си задължения.