Некачествен ремонт е причината за пропадналия асансьор в жилищния блок на Цариградско шосе, който отне живота на една жена и рани тежко друга. Това сочи предварителният оглед на Държавната Агенция за Метрологичен и технически надзор.

Стана ясно, че вместо 4 въжета, шайбата е била с две. Тя е била монтирана некачествено, като така въжетата са се търкали в двата края на ролката и така са се износили, което е причинило скъсването. Все още не е ясно защо клиновете, които трябва да спрат кабината при рязко спускане, не са сработили.
Припомняме, че съседите на двете пострадали жени недоумяваха защо спирачките на съоръжението не са се задействали, след като  при последния ремонт на асансьора е била поставена чисто нова допълнителна защита от такива аварии.

На пресконференция председателят на агенцията Стефан Цанков намекна, че някои фирми за поддръжка нарочно правят клиновете неефективни, за да не се налага често да ходят и да се справят с блокирани или заседнали асансьори.

До момента е ясно още, че вина носи не само поддържащата фирма „Витоша лифт", но и тази, която отговаря за надзора на ремонтите и поддръжката - "МБЛифт контрол".

Въпросната фирма има издадени 15 акта за нарушения за последните месеци. 11 страници протокол за нарушения от всякакво естество са разписани, уточни Цанков.

В поддържащата фирма пък работят едва 6 души, които по документи се грижат за 12 000 асансьора. Това е физически невъзможно, възмутен е Цанков, но законът не позволява на Агенцията да отнеме лиценза и на двете провинили се фирми, защото по документи те са изрядни. Стана ясно, че с „Витоша лифт" това е първото провинение, като досега проблем с нея не е имало. Последната проверка от февруари тази година сочи, че фирмата е била 100% изрядна.

Дружествата ще получат само актове в размер от 200 до 500 лева, тъй като едва толкова е предвиденото в законовите текстове.

От началото на годината Агенцията е проверила 1860 асансьора, като близо 10% от тях са били незабавно спрени поради неизправности. Някои от тях обаче още след час вече отново работят, хората в блоковете сами си ги пускат, за да не се качват пеша, обясни Цанков.

Председателят на Агенцията бе категоричен, че още утре ще търси среща с вицепремиера Екатерина Захариева, за да настоява Министерският съвет да приеме спешно законовите промени, за които от Агенцията настояват отдавна.

На първо място трябва глобите да с в размер от поне 2 хиляди лева, за да имат възпиращ характер, отсече Цанков. По думите му е наложително и да се въведе ограничение на броя съоръжения, които могат да се проверяват от един техник или инспектор.

На следващо място идва настояването фирма с отнет лиценз или съответно физическо лице, да не могат да практикуват тази дейност за период от две години, тъй като в момента още на следващия ден след отнемането на лиценза фирмата може да се регистрира наново. Налага се и драстичното орязване на поддържащите фирми, тъй като към момента те са 661. Да има регистър за съоръженията в страната и за техниците, настояват още от Агенцията.

Как с 90 души персонал се проверяват над 600 фирми и над 1 милион съоръжения  годишно, иска да знае още председателят на Агенцията по технически надзор.

Оказва се, че Агенцията отдавна се бори с подобно нелепо поведение от страна на техници, поддръжка и надзор. Цанков разказа дори за случай на техник, който от години краде елементи от машините, които поддържа, и след това рекетира жителите на сградите за ремонт. Законово обаче Агенцията няма правото да му забрани да работи.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Екатерина Захариева е разпоредила още днес да започне извънредна проверка на всички асансьори в страната, за да се гарантира безопасността при тяхната експлоатация.