Специализираният наказателен съд разглежда видео и аудиозаписите от смените на “подкупните” катаджии по делото "Палките".

Припомняме, бившите катаджии от пазарджишката Пътна полиция бяха заловени през 2011 г. на автомагистрала "Тракия" и се сдобиха с обвинения за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с рекет на шофьори.

В пълен комплект на подсъдимата скамейка седнаха обвинените полицаи: Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Петър Костадинов, Марин Енджов, Иво Даскалов, Георги Георгиев, Илия Сотиров, Наско Ставрев, Илия Пърличков, Здравко Тодоров и Иван Араланов.

Съдът се зае с изслушване на доказателствата - видеозаписи и аудио файлове, придобити след прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Оказа се обаче, че при по-голямата част от звукозаписите съдържанието е неясно. Чуват се откъслечни думи на униформените като “после проверения...”, после това...”.

Във видеата се виждат часовете, в които са заснети. Адвокатите обаче дори не пожелаха да бъдат преглеждани много от записите, тъй като клиентите им нямали обвинения за много от тези часове.

Делото “Палките” едва ли ще приключи преди есента, допускат адвокатите, тъй като наближава лятната ваканция за съда.

Припомняме, през юни 2011 г. пътни и магистрални полицаи от Пазарджик и Пловдив са извикани на семинар в сградата на пазарджишкия КАТ. Вместо лекция част от тях са задържани от служители на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР по обвинения за взимане на подкупи от шофьори на магистрала "Тракия".

Според прокуратурата, групата извършвала незаконна си дейност предимно през деня и в работното си време, като е обхващала участък от 30-40 км в отсечката от Калугерово до Пловдив.

Минималният подкуп е бил 20 лв., като сумите са стигали и до 50 лв.