трансплантацияУникална трансплантация извършиха лекарите в УМБАЛ „Лозенец" в нощта срещу петък. Бъбрек от 34-годишен донор от Мюнхен беше трансплантиран на 37-годишна жена днес в УМБАЛ „Лозенец". Органът е подаден у нас от Евротрансплант.

Операцията се осъществи благодарение на съвместните усилия на Министерството  на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации за подобряването на донорството и трансплантациите у нас.

Самолетът с бъбрека е излетял от летище Мюнхен в 22:14 часа в четвъртък. По време на полета са били извършени изследванията за откриването на най-подходящия реципиент. След кацането на машината, органът е била откаран в болница „Лозенец", където беше извършена и самата трансплантация.

ИАТ благодари на Агенция "Митници" за доброто сътрудничество при освобождаването на хладилната чанта от самолета.

Получаването на органа от Евротрансплант дойде в отговор на доброто сътрудничество с международната организация и усилията на ИАТ да развива трансплантациите у нас. През тази година страната ни предостави черен и бял дроб на нуждаещи се пациенти от Германия и Австрия, тъй като у нас нямаше подходящи реципиенти за тези органи.

В отговор на това сега страната ни получи бъбрек, който даде шанс на още един българин да продължи нормално живота си.

През 2010 г. у нас са извършени 31 бъбречни трансплантации от трупен донор, 12 на черен дроб и 5 на сърце. Само за последните два месеца бяха извършени 11 трансплантации от 4 донора.